Ekonomi dan Finansial

MAMPUKAH EKONOMI GIG MELONJAK TANPA KEHENDAK POLITIK?

Ini sekaligus akan mengurangkan peluang pekerjaan buruh tetapi pada masa sama meningkatkan permintaan pekerjaan teknikal dan kejuruteraan pengisian komputer, katanya.

Kesimpulannya, segmen ekonomi gig ini akan lebih pantas mendahului sektor tradisional dan kerap mendapat perhatian para pelabur disebabkan potensinya untuk terus berkembang seiring kemajuan teknologi.

Bagaimanapun, perkembangan ekonomi gig di Malaysia masih tidak begitu lancar berikutan beberapa halangan, antaranya kelajuan internet.

“Ekonomi gig, banyak bergantung kepada kejituan dan kelajuan internet untuk memproses data, lebih banyak data maka lebih lagi keberkesanannya akan tercabar,” katanya.

Menurut beliau halangan lain ialah infrastruktur sedia ada tertumpu kepada beberapa sektor sahaja contohnya FINTECH (teknologi kewangan).

Tetapi kemudahan yang belum cukup matang ini dikerah untuk melayani pelbagai jenis teknologi di pelbagai sektor, secara tidak langsung ia mendedahkan teknologi kepada potensi serangan penggodam dan pencuri identiti, kata Zaharuddin.

Layari Facebook kami untuk mendapat berita dan isu semasa di Malaysia. Berita Politik | Politik Malaysia Terkini | Parlimen Malaysia | Sidang Parlimen 2019 | Live Talk Show Bicara Najib Razak | Live Talk Show Bicara Yb Khalid samad

Facebook : https://www.facebook.com/jomchannelon…
Youtube : https://www.youtube.com/c/Jomchannel
Twitter : https://twitter.com/Jomchannel
Website : https://jomchannel.tv/

#LimKitSiang
#MuhyiddinYassin
#ZaharuddinAbdulRahman
#RentasanBerita
#RentasanMingguan
#JomChannel

Download EBook Tutorial Bisnis Versi Full PDF GRATIS. Tanpa Perlu Registrasi. Klik DISINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *